Vad händer vid en krock?

Jag får många gånger frågor om vad som händer med stolarna vid en krock och hur man vet när de ska bytas ut. Rent generellt så gäller det en ”regel” för alla stolar. Är du osäker, byt ut dem!

Jag frontalkrockade med en stolpe med tillhörande refug i torsdags förra veckan. Därför tänkte jag ägna detta inlägget åt att beskriva hur jag gått tillväga. Jag började med att ringa försäkringsbolaget när bilen var bärgad och alla ”viktigare” samtal var ringda. Jag har länsförsäkringar och från deras sida fick jag svaret, ”Är du minsta osäker så är det självklart att stolarna ska bytas ut. Detta täcker försäkringen.” Så efter några minuters diskuterande så bestämde vi ihop att jag skulle kontakta bilstolstillverkarna för att höra med dem. Jag mailade min kontakt på Besafe och fick då svaret:

Ifall vi pratar om hastigheter upp mot 30km/h bör de absolut bytas ut. Vår rekommendation kommer redan vid att du får plåtskador du behöver ta till verkstad för att reparera. Då kan ingen garantera att stolarna kommer fungera lika bra nästa gång.

Med detta svar i bagaget ringde jag till mitt försäkringsbolag igen och fick då ok att byta ut båda stolarna. Besafe skickar ner en stol till mig då ÅF i stan inte ha några Izi Plus hemma. Men tyvärr får jag åka till Halmstad för att hämta en ny Britax Maxway.
Så vad fick då bilen för skador? Olyckan hände när jag gjorde en vänstersväng. Dagen till ära i skymningen då stormen Sven härjade med sina stört skurar och orkan vindar. Körde som sagt rakt in i en stolpe med tillhörande mittrefug. Skadorna på bilen är ännu inte klarlagda. Men de synliga är motorskada, skada på avgassystemet, skada på något stag under bilen. Sprucken front, grill och böjt stag i fronten. En hel del skador helt enkelt. Detta trots den låga hastighet jag höll. Huruvida bilen går att reparera vet jag tyvärr ej ännu!
Stolarna ser till synes helt oskadda ut. Men kan ha försvagningar som ej syns. Därför togs beslutet att de skulle bytas ut med tanke på de omfattande skador bilen fick.
Vad du ska göra vi en krock är alltså att ringa ditt försäkringsbolag för att höra hur de ställer sig till att byta ut stolarna. Sen tycker även jag att du ska kontrollera med bilstolstillverkare. Det kan ibland behövas ett samtal eller mail från dem för att en del bolag ska gå med på att byta ut stolarna. Mitt bolag har ett samarbete med Godsinlösen och de hämtar upp de krockade stolarna. Det är mycket viktigt att de ej kommer ut på marknaden! Man kan även lämna in stolen när man hämtar ut en ny eller lämna in den på bolagets kontor.
Håll er på vägarna nu när vintern är på väg och se till att alltid ha extra filtar och kläder i bilen. Om olyckan skulle vara framme!DSC_0933 DSC_0934 DSC_0935

Det här inlägget postades i Akta Graco, Axkid, Beemoo, BeSafe, Brio, Britax, Inlagg, Jämförelser, Klippan, Maxi Cosi, Recaro. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *