Klippan ES06

Oy Klippan Ab har över 40 års erfarenhet som tillverkare av bilbälten (1959) och barnstolar (1967). De har en egen bana för krocktester och har tidigare tillverkat stolar åt andra kända märken. I Sverige är Klippan relativt okända, men de växer för varje dag. Klippan håller till i finska Vanda. Sedan 2012 sponsrar Klippan BilbarnZtolar.

Es06 är en gåva från Klippan.

Utseende, material och comfortIMAG2048

ES06 finner man just nu i 6 olika färger. Bland dessa hittar vi några mörka ihop med en klar rosa, röd och blå. Klädseln är i ett grövre material, inte alls likt deras babyskydd eller de bakåtvända stolarna. Här räknar man med att stolen ska användas i många år och har valt ett material som klarar detta. Men det är samtidigt väldigt mjukt och behagligt, även varma sommardagar. Utseendemässigt ser stolen ut som en kokong från sidan.  Sonen gillar att åka i stolen. Han störs inte alls av huvudstödet och bältet hamnar korrekt över höft och överkropp. Tack vare att stolen går luta, sover barnen mycket bekvämt.

 

Storlek

Här har jag lite delad mening. Å ena sidan blir stolen väldigt liten när nackstödet är längst ner. Men å andra sidan kan detta även locka föräldrar att börja använda stolen tidigt. Men om man av någon anledning skulle behöva sätta ett väldigt litet barn i en bältesstol så är denna väldigt bra. Stolen har väldigt bra sidostöd och jag kan varmt rekommendera denna stol till de barn som kräver extra stöd. Jag har fått en del frågor gällande om barnet känner sig ”låst” i stolen. Detta tycker inte min snart 6-åriga son. Tvärtom uppskattar han ombonade stolar mer. Stolens rygg är i högsta läget ca 53 cm och i bredd 38 cm. Stolen är godkänd från 15-36 kg.

   

 

Justering av rygg och bältesledningDSC_0084

ES06 har lätt höjning av ryggstödet. Som men de flesta andra bältesstolar ändras höjden på baksidan av nackstödet. Något stolen får plus för är att när du höjer nackstödet så breddas även stolen. Vilket är en klar fördel då den har höga sidoskydd. Stolen har ett viloläge. Jag kan tycka att man borde haft en annan lösning på justeringen. Lättast om man ska ändra läget är helt enkelt att ta ut stolen ur bilen. Men detta är inget unikt för denna stol, utan jag upplever att de flesta bältesstolar som monteras utan isofix, och har viloläge är lite krångligare att ändra på. Man ändrar läget ”under” stolen på framsidan.

DSC_0085

 

 

 

 

 

Bältet är lätt att få på plats vid barnets axel. Det är lite trängre vid midjan. Detta då bälteshornen nästan går ihop med sittytan. Men detta medför även att stolen sitter fast även om det ej sitter något barn i den. Och man har glömt spänna bältet runt stolen. Däremot är det lite krångligare att knäppa bälte på grund av de stora hornen.

DSC_0110

 

Helhetsintryck

Jag gillar ES06 och tycker att den synts för lite på marknaden. Stolen är mycket ombonad och passar även kraftigare barn, då den breddar sig. Något jag inte gillar är vikten. Den är ganska tung för att vara en bältesstol utan isofix. Jag rekommenderar att man fäster denna med ett band runt bilens nackstöd. Sonen gillar stolen och det gör även hans vänner.

Barnens längd på bilderna nedan är följande: 117 cm lång, 113 cm lång och 123 cm lång.

DSC_0107 IMAG2047 IMAG2153

Klippan ES06 har rekommenderat pris 1495:-, men finns oftast att få tag på för under 1000:-

Det här inlägget postades i Bältesmonterad, Bältesstol, Inlagg, Klippan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *